Mal Paylaşımı:
Şirket hisselerinin değeri nasıl belirleniyor?
Şirket hisselerinin değeri mahkemece bu konuda bilirkişilerden rapor alınmak suretiyle belirlenir. Değer belirlenirken hisselerin boşanma tarihine en yakın bir tarihteki değerinin tespit edilmesi gerekir.
Şirket hisseleri için dava açtığımda bu hisseler bana mı ait olacak?
Hayır, şirket hisseleri kime ait ise ona ait olmaya devam eder, ancak bu hisseler edinilmiş mal ise, değerinin yarısının nakdi karşılığının diğer eşe ödenmesi söz konusu olacaktır.
2002 sonrası satın alınan şirket hisselerinin paylaşımı nasıl olur?
Bu durumda söz konusu hisselerin edinilmiş mal olup olmadığına bakılır. Hisseler edinilmiş mal, yani diğer eşin edinilmiş mallara katılma rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği hisseler niteliğinde ise bu hisseler ve ayrıca hisselerin gelirleri üzerinde diğer eş hak iddia edebilir.
2002 öncesi satın alınan şirket hisselerinin paylaşımı nasıl yapılır?
2002 öncesi satın alınan şirket hisseleri bunlara sahip olan eşin kişisel malı sayılır ve paylaşıma tabi olmaz. Ancak kişisel malların gelirleri Kanun gereği edinilmiş mal olduğundan bu hisselerin gelirleri mal paylaşımına konu olur.
Şirket hisseleri pal paylaşımına konu olur mu?
Evet, şirket hisseleri de Kanun’da yer alan kurallar çerçevesinde mal rejiminin tasfiyesi davalarına konu oluşturabilirler.
Evlenmeden önce aldığım ev üzerinde boşanmada eşim hak iddia edebilir mi?
Evlenmeden önce aldığınız ev sizin kişisel malınızdır, dolayısıyla boşanma halinde eşinizin bu ev üzerinde bir hakkı yoktur.
Edinilmiş malların yerine geçen değerler ne demektir?
Edinilmiş malın elden çıkarılması sonucu onun yerine başka bir mal varlığı değeri alındığında, buna edinilmiş mal yerine geçen değer denmektedir. Örneğin, eşlerden biri maaş gelirlerini biriktirerek bir arsa alıp, sonra bu arsayı satışından elde ettiği parayla bir araba aldıysa, bu araba edinilmiş mal yerine geçen değerdir ve malların paylaştırılması aşamasında edinilmiş mal olarak nitelendirilir.
Çalışma karşılığı edinimler ne demektir?
Bir eşin çalışmasının karşılığı olarak elde ettiği mal varlığı değerleridir. Örneğin eşlerden biri çalışmasının karşılığı olarak maaş, ücret, serbest meslek kazancı elde ettiyse ve bunları kullanarak bir arsa aldıysa, bu arsa edinilmiş maldır.
Boşanma halinde mal rejimi dava tarihinde mi yoksa davanın sonuçlanma tarihinde mi sona eriyor?
Boşanma davasının kabulü şartıyla, mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihte sona erer.
Edinilmiş mallara katılma rejimi ne zaman sona erer?
· Eşlerden birinin ölümü
· Başka bir mal rejiminin kabulü
· Evliliğin iptali
· Boşanma
· Mahkemece mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi
· Hallerinde mal rejimi sona erer.
Anlaşmalı boşanma davasında boşanma protokolünde mal paylaşımına ilişkin hükümler de konabilir mi yoksa ayrı dava mı açmam gerekir?
Mal paylaşımını boşanma protokolünde düzenleyebilirsiniz, bu durumda ayrı dava açmanıza gerek yoktur.
Boşanma davasında nafaka ve tazminat istemedim, mal paylaşımına ilişkin taleplerimi de saklı tutmadım, artık mal paylaşımı davası açamayacak mıyım?
Mal paylaşımına yönelik talepler boşanma davasının eki niteliğinde olmadığından, mal paylaşımı davası açabilirsiniz.
Mal paylaşımı davasını ne kadar süre içinde açmalıyım?
Bu konuda yasal bir düzenleme yoktur. Yargıtay boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren 10 yıllık sürede açılabileceğine karar vermiştir.
Aynı dilekçe ile hem boşanma hem mal paylaşımı davası açılabilir mi?
Açılabilir ancak boşanmaya ilişkin hüküm kesinleşmeden mal paylaşımına dair karar verilmeyecektir. Eğer boşanma davası reddedilirse mal paylaşımına ilişkin talep de reddedilecektir.
Boşanma davası açtığımda mahkemece malların paylaşımı da yapılır mı?
Malların paylaştırılması için mutlaka buna ilişkin bir talep olmalı, talebe ilişkin harçlar ödenmelidir, yalnızca boşanma davası açılması halinde mal paylaşımı yapılmaz.
Eşimle 1998 yılında evlendik. 2005 yılında boşanma davası açıldı. Mal paylaşımı nasıl olacak?
2002 yılından önce yasal mal rejimi mal ayrılığı iken 2002 yılından sonra yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma olarak kabul olmuştur. Bu sebeple 1998'ten 2002'ye kadar olan süre için mal ayrılığı ( eğer başka bir rejim seçilmediyse) 2002-2005 yılları arasında ise edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacaktır.
Kredi ile ev aldık, ev benim üzerime ancak taksitleri beraber ödüyorduk, boşandığımız takdirde borcu ödemeye tek başıma devam etmek zorunda mıyım? Bu evin mülkiyeti kimde olacak?
Taraflar anlaşarak boşanıyorlar ise protokolde bu durumun akıbetine karar verebilirler.
Eğer eşler mülkiyetin kimde kalacağı konusunda anlaşmaya varamamışlar ise boşanma sonrasında uygulanacak mal rejimi devreye girer. Eğer bu rejim, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma ise, ev hangi eşin üzerineyse mülkiyet onda kalmaya devam eder ancak, bu eş diğer eşe mal rejiminin tasfiyesine ilişkin hükümler çerçevesinde mahkemece hesaplanacak bir miktarı ödemek zorundadır. Boşanma davasının açılma tarihinden önce ödenen krediler edinilmiş mal, sonrasında ödenenler ise kişisel mal olarak kabul edilir ve hesaplamalar buna göre yapılır. Boşanmadan sonra ev kimin mülkiyetindeyse kredi borçlarından da o sorumlu olacaktır.
Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir?
1 Ocak 2002'den itibaren (Farklı bir mal rejimi seçilmediyse) tüm evli çiftler için uygulanacak yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir.
Bir eşin edinilmiş malları şunlardır:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Edinilmiş mallar tasfiyeye girerken kişisel mallar tasfiyeye girmez.
Aşağıda sayılanlar kişisel maldır:
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3. Manevî tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
Miras olarak kalan mallar boşanırken paylaştırılıyor mu?
Ailenizden size geçen mallar kişisel malınızdır. Boşanma durumunda eşiniz kişisel malların değerlerinden alacak hakkı talep edemez. Ancak bu malların geliri varsa bunlar edinilmiş mal sayılacağından sadece bu kısmın yarısı için katılım alacağı talep edebilir. Örneğin; eşlerden birine miras kalmış olan daireyi diğer eş talep edemez. Ancak bu dairenin kira geliri edinilmiş mal olarak kabul edilir ve diğer eşin bu kira bedeli üzerinde talep hakkı vardır.
Boşanmak istiyorum ancak birçok ziynet eşyamız var ziynet eşyalarının sahibi kimdir?
Kural olarak evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyalarının, kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış sayıldığı ve boşanma durumunda kadına iadesinin gerektiği Yargıtay tarafından kabul edilir. Ziynetlerin aynen iadesi mümkün değilse (bozdurma vb. hallerde) bedelleri iade edilecektir. Ziynet eşyaları kişisel mal kategorisine girmektedir. Ancak ziynet eşyalarının evin ihtiyaçları, düğün borçları, balayı gibi çeşitli sebeplerle iade edilmemek üzere kocaya verildiğinin ve kadının isteği ve onayı ile bozdurulup harcandığının kanıtlanması halinde koca ziynet eşyalarını iadeden kurtulur.
Malların paylaşımı nasıl yapılır? İstediğim malları seçebilir miyim?
1 Ocak 2002'den itibaren (Farklı bir mal rejimi seçilmediyse) tüm evli çiftler için uygulanacak yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Buna göre evlilik süresi içinde edinilmiş olan mallar kimin üzerine olursa olsun bir ortaklığın varlığı kabul edilir. Kanunda kişisel mal olarak sayılmış olan mallar dışında evlilik birliği süresi içinde edinilmiş mallar paylaşıma katılır.
Türk Medeni Kanunu uyarınca;
Kişisel Mallar:
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3. Manevî tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
Edinilmiş Mallar:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejiminin yanı sıra eşler mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı veya mal ortaklığı rejimlerinden bir tanesini seçme hakkına da sahiptirler.