top of page

ANLAŞMALI BOŞANMA

Kanunda sayılmış özel bir boşanma nedenidir. Anlaşmalı boşanma davasını açabilmek için evliliğin en az bir yıl sürmüş olması, duruşmada eşlerin bizzat dinlenmeleri, boşanmayı serbest iradeleriyle istemeleri ve boşanmaya ilişkin tüm fer’ilerde anlaşmış olmaları ve hakimin bu anlaşmayı uygun görmesi, şayet uygun görmezse gerekli değişiklikleri yapması, bu değişiklikleri de tarafların kabul etmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanmada mahkeme masraflarını ve vekalet ücretini kim öder?

Anlaşmalı boşanmada mahkeme masrafları ve varsa vekalet ücreti hususunda da tarafların anlaşmaya varmış olması gerekir. Dolayısıyla söz konusu masraflar taraflar arasındaki anlaşmaya göre ödenir.

 

15 günlük temyiz süresini kısaltmak mümkün mü?

Gerekçeli karar tebliğ edildikten sonra her iki taraf da mahkemeye temyizden feragat dilekçesi verirse, feragat tarihinden itibaren karar kesinleşecek ve temyiz süresinin beklenmesine gerek kalmayacaktır.

 

Anlaşmalı boşanma sonucunda verilen boşanma kararı ne zaman kesinleşir?

Mahkemece karar verildikten sonra gerekçeli karar yazılarak taraflara yani size ve eşinize tebliğ edilecektir. Tebliğden itibaren 15 gün geçmesi ve temyiz edilmemesi üzerine boşanma kararı kesinleşmiş olur.

 

Anlaşmalı boşanma davasından feragat edebilir miyim?

Mahkeme kararı Yargıtay’ca onanıp kesinleşinceye dek davanın her aşamasında davadan feragat edebilirsiniz.

 

Anlaşmalı boşanmada tanık veya başka bir delil göstermek gerekir mi?

Anlaşmalı boşanma delil göstermeye gerek yoktur. Hakim bu davada araştırma yapmayacak sadece süre şartını ve protokolün uygun olup olmadığını inceleyecektir.

 

Hakim boşanma protokolünü uygun bulmazsa ne oluyor?

Hakimin protokolde uygun bulmadığı hususlar olursa gerekli gördüğü değişiklikleri yapar ve bu konuda tarafların beyanlarını alır. Taraflar bu değişiklikleri kabul ederse anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Eğer değişiklikleri kabul etmezlerse anlaşmalı boşanma yoluna gidilemez ve dava çekişmeli boşanma olarak yürütülür.

 

Boşanma protokolünü hakim uygun bulmalıdır deniyor, burada neye bakılıyor?

Anlaşmalı boşanmada hakim taraflarca varılan anlaşmayı boşanmanın mali sonuçları (tazminat-nafaka) ile çocukların durumu konularında inceler. Uygulamada özellikle çocukların durumuna özellikle önem verilmektedir. Zira önemli olan önce çocuğun menfaatidir. Örneğin anlaşmada velayet hakkı verilen taraf çocuk için sakıncalı sonuçlar yaratabilecekse bu anlaşmayı uygun bulmaz.

 

Anlaşmalı boşanma anlaşmasını imzaladım ama şimdi fikrim değişti, duruşmada boşanmak istemediğimi söyleyebilir miyim?

Hakim önünde boşanmak istemediğinizi söylerseniz, önceden anlaşmayı imzalamış da olsanız, anlaşmalı boşanma yoluna gidilemez.

 

Eşimle ayrı şehirlerdeyiz, eşim kendi oturduğu yerde dava açmış, ben buradaki mahkemeye gidemez miyim?

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar talimatla dinlenemez. Bu nedenle davanın açıldığı mahkemede bulunmalısınız.

 

Anlaşmalı boşanma protokolünü imzaladım, avukatım da var, yine de mahkemeye gitmek zorunda mıyım?

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim her iki tarafı da yani davacı ve davalıyı da aynı anda bizzat dinlemeden boşanma kararı veremez. Bu nedenle belirlenen duruşma gününde mahkemede bulunmalısınız.

 

Boşandığım eşimle yeniden evlendim, ancak şimdi tekrar boşanmak istiyorum, anlaşmalı boşanmada 1 yıllık süre hangi evliliğe göre belirlenecek?

Anlaşmalı boşanma için son yaptığınız evliliğin süresi dikkate alınacaktır.

 

1 yıllık süre dolmadıysa anlaşmalı boşanma davası reddedilir mi?

Bu durumda anlaşmalı boşanma yoluna gidilemez ancak dava reddedilmez. Mahkemece, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, diğer boşanma sebeplerinin gerçekleşip gerçekleşmediği, evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olup olmadığının araştırması yapılır ve sonuca göre karar verilir.

 

Evlendiğimizden iki ay sonra eşimle ayrı yaşamaya başladık, şimdi 1 yıllık süre doldu, ayrı yaşamamızın 1 yıllık süreye etkisi olur mu, anlaşmalı boşanabilir miyiz?

1 yıllık süreyi birlikte geçirip geçirmemenin anlaşmalı boşanmaya etkisi yoktur. Bir araya hiç gelmemiş de olsanız 1 yıllık süre sonunda anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz.

 

Eşimle evleneli 1 yıl dolmadı ama ikimiz de anlaşmalı boşanmak istiyoruz, eşimin açtığı davaya itiraz etmezsem anlaşmalı boşanabilir miyiz?

Evlilikte 1 yılın dolup dolmadığını hakim kendiliğinden araştıracak ve gözetecektir, dolayısıyla itiraz etmemenizin bir önemi yoktur.

 

Anlaşmalı boşanmada 1 yıllık süre neye göre belirlenir?

Evlilik tarihinden davanın açıldığı tarih arasında 1 yıl geçmelidir. Davanın açıldığı tarih ise boşanma davası dilekçesinin harcı ödenerek mahkemeye verildiği tarihtir.

 

Eşime pek kötü davranış sebebiyle boşanma davası açtım ve eşim davayı kabul etti. Anlaşmalı boşanabilir miyiz?

Dava açıldıktan sonra anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi sadece ıslah yoluyla mümkündür.

 

Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer?

Eğer hakim olayda anlaşmalı boşanmaya ilişkin şartların gerçekleştiğine kanaat getirirse boşanmaya karar verir. Boşanmanın ne kadar süreceği aranızdaki anlaşmanın içeriğine ve mahkemenin iş yüküne bağlıdır. Genellikle bir-iki duruşma sonunda karar verilmektedir.

 

Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır?

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin  serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Eğer bu şartlar tamam olursa hakim boşanmaya karar verecektir.

BOŞANMA DAVASINDA REŞİT OLMAYAN ÇOCUK DİNLENİR Mİ?

Boşanma davalarında isteklerini, iradelerini açıklayabilecek yaşta olan (10-11 ve sonrası yaş olarak düşünülebilir) çocuklar özellikle velayetin taraflardan hangisine verileceği konusunda genellikle dinlenirler. Ayrıca mahkeme pedagog aracılığıyla da çocukların beden ve ruh sağlıkları hakkında ve kimin yanında yaşamak istediklerine dair rapor almak suretiyle çocukların iradelerini de dikkate almaktadır.

EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMİ NE ZAMAN SONA ERER?

Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer.

EŞLER ARASINDA KİŞİSEL MAL NELERDİR?

1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya.
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait olan mallar.
3. Bir mal rejiminin devamı boyunca eşin miras yoluyla edindiği, kazandığı mallar.
4. Bir eşin mal rejiminin devamı boyunca karşılıksız kazandırmalar yoluyla edindiği mallar.
5. Manevi tazminat alacakları.
6. Kişisel mallar yerine geçen değerlerdir.

EŞLER ARASINDA EDİNİLMİŞ MAL NELERDİR?

1. Çalışmanın karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerlerdir.

Aile Konutu

İşlerim bozulduğu için oturduğumuz evi satmak istiyorum ama eşim gerekli rızayı vermiyor, ne yapabilirim?

Bu durumda Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek rıza aranmaksızın evin satışında tek başınıza işlem yapmaya yetkilendirilmenizi talep edebilirsiniz. Hakim, evin satılmasında haklı gerekçeleriniz olduğuna kanaat getirirse bu yönde karar verecektir.​

Aile konutuna benim rızam olmadan haciz konabilir mi, icra yoluyla satış yapılabilir mi?

Aile konutuyla ilgili Kanunla tanınan haklar ve sınırlamalar yalnızca eşlerin iradi işlemleri için geçerlidir, icra yoluyla satışa engel olmaz.

 

Oturduğumuz ev eşime miras kalmıştı, yine de aile konutu şerhi koydurabilir miyim?

Aile konutu şerhi için evin ne şekilde elde edilmiş olduğunun önemi yoktur, önemli olan aile konutu özelliğinin bulunmasıdır.

 

Mahkeme kararı gereği eşimle iki yıldır ayrı yaşıyoruz, eşim aile konutu şerhini kaldırabilir mi?

Ayrılık kararı gereği eşinizle ayrı yaşamanız aile konutu özelliğini ortadan kaldırmaz.

 

Eşim bana boşanma davası açtı, evin tapusundaki aile konutu şerhini kaldırabilir mi?

Boşanma davası sonuçlanıp kesinleşinceye dek aile konutu özelliği devam eder, dolayısıyla eşinizin böyle bir hakkı yoktur.

 

Aile konutu nedir?

Aile konutu resmen evli olan karı-kocanın beraber yaşadıkları, ortak yaşamlarını birlikte geçirdikleri, sürekliliği olan konuttur. Eşlerin birden fazla evi olsa da yalnızca bir tanesi, yoğun olarak yaşadıkları ev aile konutu olur. Dönemsel olarak yaşanılan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi yerler aile konutu olarak nitelendirilmez.

 

Aile konutu için mutlaka mülkiyet gerekli midir, kiralanmış ev de aile konutu olabilir mi?

Aile konutu niteliği için önemli olan eşlerin ortak yaşamlarını birlikte geçirmeleridir, kira da olabilir.

 

Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Bir ev aile konutu ise eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Yani eşiniz sizin açık rızanız olmadıkça kira sözleşmesini feshederek sizin evinizi tahliye etmenize neden olamaz, evi başkasına satamaz, ev üzerinde ipotek tesis edemez.

 

Tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur, dava açmak zorunda mıyım?

Aile konutu şerhi için dava açıp mahkemeden karar alınması zorunluluğu yoktur. Bulunduğunuz yerdeki Tapu Sicil Müdürlüğü'ne yanınızda gerekli evraklarla (Nüfus cüzdanınız, evlilik cüzdanınız ve muhtarlıktan alacağınız ikametgah belgesi) gidip istemde bulunmanız yeterlidir.

 

Tapuda aile konutu şerhi koydurmadım, eşim evi satabilir mi?

Tapuda bu şerh bulunmasa dahi eşinizle birlikte yaşadığınız ev aile konutudur. Ancak eğer eşiniz bu evi satarsa burada iki sonuçla karşılaşılabilir. Eğer evi satın alan kişi bu evin aile konutu olduğunu biliyor ise, satışın iptali için dava açabilirsiniz. Bilmiyorsa, satın alan kişinin iyi niyeti korunur ve satış iptal edilemez. Bu nedenle tapuda aile konutu şerhi koydurmanız hak kaybına uğramanızın önüne geçecektir.

Aldatma

 

Boşanma davasında eşimin bilgisayarının incelenmesini talep edebilir miyim?

Eşinizin bilgisayarının incelenmesi talebi mahkemece, özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilecektir.

 

Eşimle bir senedir ayrı yaşıyoruz ama boşanma davası açmadık. Facebook sayfasında bir erkekle fotoğrafını koymuş ve durumunu ilişkisi var olarak değiştirmiş, boşanma davasında bunu zina delili olarak kullanabilir miyim?

Hukuka uygun her türlü delil boşanma davasında kullanılabilir. Eşinizin herkese açık şekilde paylaştığı bu fotoğraf ve durum güncellemesini mahkemeye delil olarak sunabilirsiniz.

 

Karım facebookta tanımadığım erkekleri arkadaş olarak eklemiş, şifresini de bana vermiyor, neler yazdığını bilmiyorum, zina sebebiyle dava açabilir miyim?

Eşinizin sosyal paylaşım sitelerinde erkek arkadaşları olması tek başına bu nedenle zina sebepli dava açmanıza olanak vermez.

 

Kocam beni aldattığı için ona boşanma davası açmak istiyorum ama maddi durumum müsait olmadığı ve gidecek yerim olmadığı için aynı evde yaşamaya mecburum, bu durumda onu affetmiş sayılır mıyım?

Mecburiyet nedeniyle aynı evde yaşamaya devam etmeniz affetme anlamına gelmez. Aynı evde yaşamanıza rağmen bir evlilik hayatı sürdürmüyorsanız zina sebepli boşanma davası açmanızda bir engel yoktur.

 

Eşimin beni aldattığını öğrendim ve ayrıldık ancak benden özür diledi ve bir daha olmayacağını söylediği için yeniden biraraya geldik, şimdi ise bu kararımdan pişmanım ve boşanma davası açmak istiyorum, zina sebepli dava açabilir miyim?

Diğer boşanma sebeplerinde olduğu gibi zinada da affeden tarafın dava hakkı yoktur. Dolayısıyla boşanma davasını zina sebebine dayanarak açarsanız dava affetme nedeniyle reddedilecektir.

 

Eşime zina sebebiyle dava açacağım, duruşmada söyleyeceklerimi başkaları özellikle de çocuklarım duymasın istiyorum, ne yapabilirim?

Boşanma davalarında hakim taraflardan birinin isteği üzerine gizlilik kararı verebilir. Hakime bu yönde talepte bulunun, sebebinizin geçerli görülmesi halinde gizlilik kararı verilecektir.

 

Eşimle zina yapan kişiye dava açtım ama mahkemede eşimin evli olduğunu bilmediğini söyledi, ne yapmalıyım?

Evliliğin bu kişi tarafından bilindiğini ispatlamanız gerekmektedir. Bunun için tanık da dahil olmak üzere hukuka uygun her türlü delili kullanabilirsiniz.

 

Eşim beni başka bir kadınla aldattığı için boşandık, o kadına dava açabilir miyim?

Eşinizin sizi aldatması kişilik haklarınıza aykırıdır, aldatma eylemine katılan kişinin davranışı da aynı şekilde aykırılık teşkil ettiğinden bu kişiye karşı tazminat davası açabilirsiniz. Ancak bunun için eşinizin evli olduğunu biliyor olması gerekir.

 

Eşim beni aldatıyor, ona ceza davası açabilir miyim?

Hukukumuza göre zina suç değildir, dolayısıyla ceza davasına konu olmaz.

 

Eşime beni aldattığı için boşanma davası açacağım, tazminat da isteyebilir miyim?

Aldatma sadakat borcuna aykırı olduğu gibi sizin kişilik haklarınıza da saldırı teşkil eden bir eylemdir. Bu nedenle kişilik haklarınızın ihlal edildiği gerekçesiyle tazminat da talep edebilirsiniz.

 

Zina sebebiyle boşanmanın mal rejiminin tasfiyesi davasına etkisi var mıdır?

Zina sebebiyle boşanma halinde,  mal rejiminin tasfiyesi davasında hakim zina yapan eşin artık değerdeki pay oranının azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir. Kural olarak boşanmadan sonra eşler artık değer üzerinde eşit olarak yani ½ oranında hak sahibidir. Ancak eşlerden biri zina yapmışsa bu oran hakim tarafından azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Aynı durum hayata kast sebebiyle boşanmada da söz konusudur. 

 

Eşimin bir erkekle eşcinsel ilişkisi olduğunu öğrendim, zina sebebiyle boşanma davası açabilir miyim?

Eşcinsel birliktelikler zina sayılmamaktadır. Ancak haysiyetsiz yaşama ve/veya evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebeplerine dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.

 

Eşimle nişanlıyken onun başka biriyle ilişkisi varmış, ben bunu evlendikten sonra öğrendim, zina sebebiyle boşanma davası açabilir miyim?

Zina boşanma sebebi ancak evlilik içinde söz konusu olur. Dolayısıyla bu sebebe dayanarak boşanma davası açamazsınız. Ancak şartları varsa evliliğin iptali davası açabilirsiniz.

 

Eşim sık sık telefonda biriyle konuşuyor, beni aldattığından şüpheleniyorum. Boşanma davasında eşimin telefon görüşmeleri dinlenebilir mi veya mesajları okunabilir mi?

Telefon görüşmelerinin veya mesajların içerikleri GSM operatörlerince kaydedilmemektedir. Ancak bu konuşma ve mesajların tarih ve saatlerine ilişkin bilgiler sizin talebiniz üzerine mahkemece GSM operatörlerinden istenebilir. 

 

Eşim bana boşanma davası açtı, davadan sonra başkasıyla birlikte yaşadığını öğrendim, dava sürerken buna hakkı var mı?

Evlilikte sadakat yükümlülüğü boşanma davası sürecinde de devam eder. Boşanma kararı kesinleşinceye  (yani boşanma kararı verilip temyiz edilirse Yargıtay'ca da onanıncaya) dek eşler birbirine sadık kalmalıdır. Aksi halde bu durum zina teşkil eder.

 

Eşim beni aldattı ancak bir defalık bir durum olduğunu duygusal bir ilişkisi olmadığını söylüyor fakat ben boşanmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Eşinize zina sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz zira tek bir cinsel ilişki zina sebebiyle boşanma davası açmak için yeterlidir. Ayrıca eşiniz ve 3. Kişi arasında duygusal bir bağ olması gerekli değildir.

 

Bir konuşmamızda eşime beni aldatsa bile onu affedeceğimi söylemiştim...

Bir konuşmamızda eşime beni aldatsa bile onu affedeceğimi söylemiştim ve eşimin yakın zamanda beni aldattığını öğrendim. Affettiğim için artık boşanma davası açamaz mıyım?

Henüz yapılmamış bir zina eylemi için af söz konusu olamaz. Bu sebeple affınız geçerli değildir. Eğer eşinize zina sebebiyle boşanma davası açmak istiyorsanız pekala açabilirsiniz.

 

Eşimin zina yaptığını hangi delillerle ispat edebilirim?

Zina hukuka uygun her türlü kanıtla (Örneğin; otel kayıtları, fotoğraflar, tanık beyanları vb.) ispat edilebilir.  Ancak belirtmek gerekir ki yemin ve ikrar zina sebebiyle açılmış bir boşanma davasında delil olarak kabul edilmeyecektir.

 

Eşim bana zina sebebine dayanarak boşanma davası açtı.

Ancak ben kendisinin benden önce zina yapmaya başladığını biliyorum. Bunu mahkemede ileri sürebilir miyim?

Eşlerden birinin daha önce zinaya başlaması daha fazla kusurlu olduğu anlamına gelmez ve diğer eşe zina yapma hakkı vermez. Bu sebeple her iki eş de zina eylemini gerçekleştirmişlerse her iki eş de birbirlerine boşanma davası açabilirler.

 

Eşimi başka birisiyle flört ederken gördüm. Zina sebebine dayanarak boşanma davası açabilir miyim?

Zinadan söz edebilmek için cinsel bir ilişkinin varlığı gereklidir. Cinsel ilişki içermeyen aşıkane davranışlar sadakatsizlik olsa bile tek başlarına zina sebebiyle boşanma davası açmak için yeterli değildirler. Ancak zinanın varlığına fiili karine oluşturabilirler. Eşlerden birinin geçerli bir sebep yokken karşı cinsle ev, otel gibi kapalı mekanlarda yalnız kalması, tenha yerlerde görülmesi, samimi fotoğraflar çektirmesi, sık sık ve özellikle gece vaktinde telefonla konuşması gibi hallerde zina gerçekleşmiş olarak kabul edilir.

 

Eşim beni aldatıyor, bu boşanmamız için yeterli bir sebep midir? İspatlayamaz isem boşanamaz mıyım?

Evlenme ile kurulan evlilik birliği cinsel sadakat yükümünü de beraberinde getirir. Aldatma yani zina evlilik birliğine karşı yapılmış en büyük hakaret ve sadakatsizliktir. Bu sebeple mutlak bir boşanma sebebidir. Hâkim zinanın varlığını görürse başka bir sebep olmaksızın evliliği sona erdirir. Zina sebebine bağlı olarak boşanmak isteyen eş bunu hukuka uygun her türlü delille ispatlayabilir. . Zina sebebinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay ve herhalde zina eylemin gerçekleşmesinin üzerinden 5  yıl geçmesiyle zina sebebine dayanarak boşanma davası açma hakkı düşer. Böyle bir durumda boşanma sebebi olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanılarak boşanma davası açılabilir. Boşanma davasını açarken boşanma sebebinizi hem zina hem evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak göstermeniz lehinize olacaktır.

Akıl Hastalığı

Akıl hastası eşe boşanma davası açıldığında davayı kim takip edecek?

Bu durumda davayı akıl hastası eşin velisi veya vasisi takip eder eğer bunlar yoksa mahkemece vasi tayin ettirilir (sulh hukuk mahkemesinden) ve dava söz konusu vasi tarafından takip edilir.

 

Şizofreni bir akıl hastalığı mıdır, boşanma sebebi olur mu?

Şizofreni bir akıl hastalığı çeşididir ve diğer koşulların da varlığı halinde akıl hastalığı sebepli boşanma davası açılabilir.

 

Akıl hastalığı sebepli boşanma davalarında tedbir nafakası talep edilebilir mi?

Akıl hastası eşin mali durumu yeterliyse mahkemece tedbir nafakasına hükmedilir.

 

Akıl hastası eşe açılan boşanma davasında tazminat talep edilebilir mi?

Akıl hastası eşin eylemleri iradi olmadığından ona kusur atfedilemeyecektir. Tazminat için ise kusur şart olduğundan, akıl hastası eşten maddi veya manevi tazminat talep edilemez.

 

Akıl hastası eşe şiddetli geçimsizlikten boşanma davası açılabilir mi?

Akıl hastası olan eşin eylemleri iradi olmadığından şiddetli geçimsizlik sebepli açılan davalar reddedilecektir. Davanın akıl hastalığı sebebine dayanılarak açılması gereklidir.

 

Akıl hastalığı sebebine dayanarak eşime boşanma davası açtım, yoksulluk nafakası talep edebilir miyim?

Eşinizin mali durumu nafaka ödemesine yeterli ise yoksulluk nafakası isteyebilirsiniz.

 

Akıl hastası eşimle anlaşmalı olarak boşanabilir miyim?

Akıl hastası olan eşin eylemleri iradi olmadığından anlaşmalı boşanma yoluna gidilemez. 

 

Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açmak için bir süre var mıdır?

Herhangi bir süre yoktur, dava her zaman açılabilir.

 

Eşim evlenmeden önce de akıl hastasıymış, boşanma davasından başka açabileceğim bir dava var mı?

Bu durumda boşanma davası açabileceğiniz gibi dilerseniz bunun yerine evliliğin iptali davası da açabilirsiniz.

 

Eşim akıl hastası. Bu sebeple boşanabilir miyim?

Evet boşanabilirsiniz. Akıl hastalığı iyileşmezlik ve çekilmezlik koşulları mevcutsa akıl hastalığı bir boşanma sebebidir. Ancak söz konusu akıl hastalığının resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi gerekmektedir.

 

Eşimin psikolojik sorunlarının olması boşanmamız için yeterli bir sebep midir?

Boşanma davası eşin psikolojik rahatsızlığı olduğu ve bu durumun evliliği çekilmez hale getirdiği iddiası ile açılmışsa, mahkeme kararı ile eş hakkında resmi bir kurumdan sağlık raporu alınacaktır. Ancak eşin rahatsızlığı tedavi edilebilir bir rahatsızlık ise ve eş tedavi olmayı reddetmiyor ise bu rahatsızlık başlı başına bir boşanma sebebi olarak değerlendirilmez.

Bu psikolojik sorun akıl hastalığı seviyesine ulaşmış ise, akıl hastalığı özel olarak boşanma sebebi oluşturabilir. Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, açılacak davada mutlaka akıl hastalığı özel sebebine dayanılması gerektiğidir. Zira akıl hastalarının eylemleri iradi olmadığından akıl hastaları aleyhine diğer boşanma sebeplerine (zina, terk, evlilik birliğinin sarsılması vb) dayalı olarak boşanma davası açılamaz. Yine aynı sebeple, bu kişilerden tazminat da talep edilemez

Ayrılık

Ayrılık süresi bitmeden anlaşmalı boşanma davası açılabilir mi?

Evlenme tarihinden itibaren 1 yıllık süre geçmişse, ayrılık süresinin bitmesi beklenmeksizin anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

 

Ayrılık süresi ne zaman başlar, ayrılık kararının kesinleşmesi ne demek?

Aleyhine başvurulacak hiçbir kanun yolu kalmayan karara kesinleşmiş karar denir. Boşanma veya ayrılık davanıza bakan mahkemenin verdiği ayrılık kararı kesin bir karar değildir. Bu kararın kesinleşmesi için ya temyiz süresinin temyiz olunmaksızın geçmesi ya da temyiz edilen kararın Yargıtay'ca onanması gerekir. Ancak, davadan feragat söz konusuysa, davanın kesinleşme tarihi feragat tarihidir. Mahkeme tarafından takdir edilecek ayrılık süresi de işte bu kesinleşme tarihinden itibaren başlar.

 

Eşimle hakkımda ayrılık kararı var ve ayrı evlerde yaşıyoruz, ancak eşimin başka biri ile görüşmeye başladığını öğrendim, ayrı olduğumuz için bunu yapabilir mi?

Eşler arasındaki sadakat yükümlülüğü ayrılık sürecinde de geçerlidir. Dilerseniz zina sebebine dayanarak ayrılık süresinin bitmesini beklemeden yeni bir boşanma davası açabilirsiniz.

 

Ayrılık kararı verildikten sonra eşim beni dövdü, dava açmak için ayrılık süresinin bitmesini beklemek zorunda mıyım?

Ayrılık kararı mevcut olsa da yeni olayların meydana gelmesi halinde ayrılık süresinin bitmesini beklemeden her zaman boşanma davası açabilirsiniz.

 

Boşanma davasında hakim ayrılık kararı verdi ama ben bu kararı doğru bulmuyorum, temyiz edebilir miyim?

Boşanma kararları gibi ayrılık kararları da temyiz edilebilir kararlardır, 15 günlük temyiz süresi içerisinde temyiz edebilirsiniz.

 

Eşimle hakkımda verilmiş ayrılık kararı mevcuttur. Ayrılıkta geçen süreye dayanarak terk sebebiyle boşanma davası açabilir miyim?

Terk sebebiyle boşanma davası açabilmeniz için eşinizin ortak konuttan ayrılması hukuka aykırı olmalıdır. Ayrılık kararı sebebiyle ortak konuttan ayrılmak hukuka uygun olduğu için terk sebebiyle boşanma davası açamazsınız. Ancak belirtmek gerekir ki kanun uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar verilen ayrılık kararı sonunda evlilik birliği yeniden kurulamamış olursa hakim zaten hakkınızda boşanma kararı verecektir.

 

Ayrılık kararı verilmesinin koşulları nelerdir?

Mahkemece ayrılık kararı verilebilmesi için;

  • Ayrılığa veya boşanmaya ilişkin açılmış bir dava olmalıdır.

  • Boşanma sebepleri gerçekleşmelidir.

  • Ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunmalıdır.

 

Boşanma davasında hangi durumda ayrılık kararı verilir?

Açılan bir davada davacı aslında boşanma davası açmakta haklı ise (örneğin davalı eşi ona hakaret ettiyse) fakat mahkemece tarafların barışma ve evliliklerini devam ettirme ihtimali olduğu kanaatine varılırsa bu durumda ayrılık kararı verilir. 

 

Yalnızca ayrılığa ilişkin dava açabilir miyim, illaki boşanma davası mı açmak zorundayım?

Boşanma sebepleri gerçekleşmişse dilerseniz yalnızca ayrılığa ilişkin dava açabilirsiniz.

 

Yalnızca ayrılığa ilişkin dava açarsam hakim boşanma kararı verebilir mi?

Eğer dava ayrılık davası ise hakim boşanmaya karar veremez.

 

Ayrılık süresi ne kadardır?

Ayrılık süresi en az bir yıl en çok üç yıldır. Bu sınırlar dahilinde olmak üzere süre hakim tarafından takdir edilecektir. Ayrılık süresi ayrılık kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlayacaktır.

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması

Eşim 5 yıldır bir başkasıyla karı koca gibi yaşıyor. Bana boşanma davası açtı, boşanmaya itiraz edebilir miyim?

Bu durumda eşiniz ağır kusurludur, ancak eğer sizin de az da olsa kusurunuz varsa, söz konusu evliliğin devamında korunmaya değer bir yön olmadığı ve bu nedenle itirazınızın hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu kabul edilir. Bu durumda boşanmaya karar verilir.

 

Eşim boşanma davası açtı ama aslında kusurlu olan o. Ben yine de aramızdaki sorunları çözebileceğimi düşünüyorum, boşanmak istememem hakkın kötüye kullanımı olur mu?

Davalının boşanmaya karşı çıkması evliliğin kurtarılmasına yönelikse, bu durum hakkın kötüye kullanılması teşkil etmez. Bu çerçevede dava reddedilir yani boşanma kararı verilmez.

 

Kocam beni sık sık dövüyor, en sonuncusunda ben de ona hakaret ettim, boşanma davasında bu kusur sayılır mı?

Kocanız bu durumda ağır kusurludur. Ağır kusurlu eşe tepki olarak söylediğiniz sözler hakaret de içerse kusurlu sayılmazsınız.

 

Eşim bana evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası açtı, mahkemede ben de boşanmak istediğimi söyledim, ama hakim davayı kusurdan bahsederek reddetti, bunun sebebi nedir?

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle açılan boşanma davalarında, davanın kabulü için davalının az da olsa bir kusurunun olması gerekir. Sizin durumunuzda hakim eğer eşinizin kusurlu sizin ise hiçbir kusurunuzun olmadığı kanaatindeyse, davanın reddi yönünde karar verecektir. Eğer dilerseniz siz yeni bir boşanma davası açabilirsiniz.

 

Eşim çok fazla içki içiyor, bu nedenle ona boşanma davası açabilir miyim?

Eşinizin yalnızca fazla içki içmesi boşanma davasının kabulü için yeterli değildir, bu durumun evliliğinizi çekilmez hale getirdiğini de mahkemede kanıtlamanız gerekmektedir.

 

Boşanma davası açtım ancak reddedildi. Eşimden boşanamayacak mıyım?

Boşanma sebeplerinden herhangi birine dayanarak açtığınız boşanma davasının reddedilmesi durumunda kararın kesinleştiği tarihten ibaren 3 yıl geçmiş ve bu 3 yıl içerisinde ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliğinin temelinden sarsılması söz konusudur. Eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilecektir.

 

Eşimin zoruyla kürtaj yaptırdım. Boşanmak istiyorum ne yapmalıyım?

Her kadın doğum yapma hakkına haizdir. Eşinizin tıbbi zorunluluk olmadığı halde  gebeliğinizi sonlandırmanız için size baskı yapması , duygusal şiddet içerdiği için, evlilik birliğinin sarsılmış olduğu gerekçesiyle boşanma davası açabilirsiniz.

 

Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasının koşulları nelerdir?

  • Birlik temelinden sarsılmış olmalıdır.

  • Ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenememelidir.

  • Evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korumaya değer bir yarar kalmamalıdır.

 

Eşim aramızdaki yaş farkı sebebiyle boşanma davası açacağını söylüyor. Bunu yapabilir mi?

Yaş farkı tek başına boşanma sebebi değildir. Yaş farkının boşanma sebebi olabilmesi için evlilik birliğini sarsıyor olması gerekmektedir.

 

Eşimle evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açmak istiyorum. Koşulları nelerdir?

  • Birlik temelinden sarsılmış olmalıdır.

  • Ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenememelidir.

  • Kusura dayanan bir boşanma sebebi değildir. Eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

  • Kusurlu taraf da dava açma hakkına sahip olsa da tam kusurlu eş Yargıtay uyarınca davacı olmamalıdır.

  • Davalıya atfı mümkün hiçbir kusur söz konusu değilse tam kusurlu eşin açtığı evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası reddedilmelidir. Davalının az da olsa kusuru olmalıdır.

  • Az kusurlu davalının açılan davaya itiraz hakkı bulunmamalıdır. İtiraz hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise reddedilmelidir.

Hakkın kötüye kullanılması sayılan itirazlar

  • Birlikte yaşamaktan kaçınanın itirazı

  • Hakaret edenin itiraz

  • Yabancı mahkemede boşanma kararı almış olanın itirazı vb.

Evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korumaya değer bir yarar kalmamalıdır.

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma

Boşanma davamda yetkisizlik kararı verildi, fiili ayrılıktan dava açabilir miyim?

Yetkisizlik sebebiyle reddedilen davalar fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarına dayanak olmaz, bu nedenle söz konusu dava açılamaz

 

Evliliğin feshi için açtığım dava reddedildi, 3 yıl sonra fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açabilir miyim?

Evliliğin feshi sebebiyle açılan ve reddedilen davalar fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarına dayanak olmaz, bu nedenle söz konusu dava açılamaz.

 

Yurtdışında açtığım boşanma davası reddedildi, fiili ayrılık sebepli boşanma davası açılabilir mi?

Yabancı mahkemeden alınan boşanma ret kararları, bu kararların tanınması koşuluyla fiili ayrılık sebepli davaya dayanak yapılabilir.

 

Eşim bana boşanma davası açtı ve reddedildi, ben onu affettiğim ve eve çağırdığım halde o başka bir kadınla yaşıyor, yine de fiili ayrılıktan dava açabilir mi?

Fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarındaki koşullardan biri ortak hayatın yeniden kurulamamış olmasıdır. Ortak hayatın hangi sebeple veya hangi eşin kusuruyla kurulamadığı boşanma kararı verilmesinde etkili değildir. Dolayısıyla eşiniz kusurlu veya kötü niyetli de olsa diğer koşullar da gerçekleştiyse boşanma kararı verilecektir.

 

Fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarında tazminat ve nafaka istenebilir mi?

Evet, bu davada da tazminat ve nafaka istenebilir. Mahkemece bu istemleri karara bağlamak için kusur araştırması yapacaktır.

 

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma ne demektir?

Fiili ayrılık Medeni Kanun'da düzenlenmiş mutlak bir boşanma sebebidir. Buna göre boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

 

Fiili ayrılık sebebiyle boşanmak için hangi koşullar gereklidir?

  • Reddedilmiş bir boşanma davası bulunmalıdır.

  • Ret kararı kesinleşmelidir.

  • Ret kararının kesinleşmesinden sonra en az 3 yıl geçmiş olmalıdır.

  • Ret kararının kesinleşmesinden sonra ortak hayat yeniden kurulamamış olmalıdır.

 

Ret kararının kesinleşmesi ne demektir?

Aleyhine başvurulacak hiçbir kanun yolu kalmayan karara kesinleşmiş karar denir. Boşanma davanıza bakan mahkemenin verdiği ret kararı kesin bir karar değildir. Bu kararın kesinleşmesi için ya temyiz süresinin temyiz olunmaksızın geçmesi ya da temyiz edilen kararın Yargıtay'ca onanması gerekir. Ancak, davadan feragat söz konusuysa, davanın kesinleşme tarihi feragat tarihidir.

 

Eşimle aramızda birden çok boşanma davası var, 3 yıllık süre için hangisi göz önüne alınacak?

3 yıllık süre şartı hangi dava için gerçekleşmişse o davaya dayanarak davayı açmalısınız. Yani diyelim ki iki ayrı tarihte iki ayrı boşanma davası açtınız, birincisinde ret karar verildi ama kesinleşmedi henüz Yargıtay'da, ikinci ret kararı kesinleştiyse, ikinci davaya dayanmalısınız.

 

Açtığım boşanma davasından feragat ettim, fiili ayrılık sebebiyle yeni bir boşanma davası açabilir miyim?

Feragat sebebiyle reddedilen boşanma davaları da fiili ayrılık sebebiyle boşanma davalarına dayanak oluşturabilir. Ayrıca, bu durumda 3 yıllık bekleme süresinin başlama tarihi, feragat tarihidir.

1 aylık evliyim anlaşmalı boşanabilir miyim?

Açılmış olan bir boşanma davasında hakim,  kanunda belirtilen boşanma sebeplerinden biri veya birkaçının gerçekleşmiş olduğunu saptarsa, evliliğin ne kadar sürdüğüne bakmaksızın  boşanmaya karar verebilir.  Örneğin evlendiğiniz gün şiddete maruz kaldıysanız hemen ertesi  gün boşanma davası açmanız önünde hukuki bir engel yoktur. Ancak anlaşmalı boşanma 1 yıldan az süreyle evli kalan eşler bakımından uygulama alanı bulmaz.

 

Boşandıktan sonra kimliğin medeni hal ile ilgili bölümünde ne yazar?

Nüfus kaydının değişmesi ile ilgili ne yapılması gerekiyor? 

Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında " dul " " boşanmış " gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece " bekâr " ibaresi yazılmaktadır. Boşanma kararını veren mahkemenin yazı işleri müdürünün kararın kesinleştiği tarihten itibaren 30 gün içinde karar örneğini bulunduğu yer nüfus memurluğuna, bu memur da kocanın kayıtlı olduğu yer nüfus memurluğuna gönderince medeni sütunundaki ‘evli' kelimesi çizilir yerine boşanmış yazılır.

 

Boşanma davası için avukat tutmak zorunda mıyım?

Boşanmada veya herhangi başka bir davada avukat tutma mecburiyeti yoktur. Eşlerden biri boşanma davasını açıp yürütebileceği gibi bunu vekil aracılığı ile de yapabilir. Ancak özellikle boşanıp boşanmama hususunda eşinizle aranızda bir uzlaşma yoksa ve yine aranızda uzlaşma olsa dahi davanın kapsamına velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi sizin için çok önemli sonuçlar doğurabilecek konular dahilse, bir avukattan yardım almanız yararınıza olacaktır.

 

Boşanmak için evlilik tarihinden itibaren beklenmesi gereken belirli bir süre var mıdır?

Evlenir evlenmez boşanabilir miyim?

Eşlerin boşanması için evlilik tarihinden itibaren beklemeleri gereken bir süre yoktur. Eşler boşanma sebeplerinden biri veya birkaçı gerçekleştiyse  boşanma davasını açabilirler. Ancak anlaşmalı boşanma için kanun eşlerin en az 1 yıl süreyle evli olma şartını öngörmüştür.

 

Boşanma davasını hangi tarafın açtığının bir önemi var mıdır?

Davalarda mahkeme masraflarını ve karşı taraf vekalet ücretini aleyhine karar verilen taraf öder. Bu genel kural gereğince, bir boşanma davasında aleyhine dava açılan davalı eş, eşit kusurlu da olsa eğer dava boşanma ile sonuçlanırsa, bu masrafları ödemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir. . Aynı zamanda boşanma davasını ilk açan tarafa göre davanın görüleceği yer mahkemesi değişiklik arz edebilir. Örneğin eşler ayrı yaşamakta, biri İstanbul'da diğeri Erzurum'da yerleşikse, Erzurum'daki eş boşanma davasını önce açarsa dava Erzurum'da görülecektir. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir.

 

Boşanma sebepleri nelerdir?

Konularına göre boşanma sebeplerini sınıflandırır isek;

Özel boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı.

Genel boşanma sebepleri: Evlilik birliğinin sarsılması, anlaşmalı boşanma ve 3 yıllık fiili ayrılık sebebiyle boşanmadır.

Etkilerine göre sınıflandırır isek;

Mutlak boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış, terk.

Nisbi  boşanma sebepleri: Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılması.

Mutlak bir boşanma sebebinin varlığı boşanma için tek başına yeterlidir. Mahkeme bu sebeplerin evlilik birliğine olan etkisini ayrıca araştırmayacaktır. Şayet nisbi bir boşanma sebebi söz konusu ise mahkeme  evlilik birliğinin bu sebepten ötürü ne ölçüde etkilendiğini araştıracak ve kararını bu araştırmasına göre verecektir.

Davanızda, özel boşanma sebeplerinden durumunuza uygun birden çok sebebe aynı anda dayanabileceğiniz gibi bunların yanında genel boşanma sebebine de dayanabilirsiniz.  

 

Boşanma davasında mahkeme masrafları nelerdir ve ne kadar tutar?

Mahkeme masrafları boşanma davasının türüne ve çeşitli taleplerinize göre değişiklik gösterecektir. Çekişmeli boşanma davalarında ziynet, eşya iadesi, mal varlığının tasfiyesine ilişkin talepleriniz varsa, masraflar bunların değerine göre belirlenecektir. Ayrıca, boşanma davası hakimin inceleme ve araştırma yapmasını gerektirebilir. Boşanma davasında yapılan her ek işlem için ücret ödenmesi gerekir. (Örneğin; velayet hakkına ilişkin talep halinde hakimin psikolog ataması) Bu sebepten dolayı çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masrafları ile ilgili net bir miktar söylemek mümkün değildir. 

 

Boşanma davasını hangi tarafın açtığının bir önemi var mıdır?

Davalarda mahkeme masraflarını ve karşı taraf vekalet ücretini aleyhine karar verilen taraf öder. Bu genel kural gereğince, bir boşanma davasında aleyhine dava açılan davalı eş, eşit kusurlu da olsa eğer dava boşanma ile sonuçlanırsa, bu masrafları ödemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir. . Aynı zamanda boşanma davasını ilk açan tarafa göre davanın görüleceği yer mahkemesi değişiklik arz edebilir. Örneğin eşler ayrı yaşamakta, biri İstanbul'da diğeri Erzurum'da yerleşikse, Erzurum'daki eş boşanma davasını önce açarsa dava Erzurum'da görülecektir. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir

 

Boşanma davası ne kadar sürer?

Boşanma davasının ne kadar süreceği boşanma davasının türüne ve adliyedeki iş yoğunluğuna  bağlıdır.

Anlaşmalı boşanma davası  en kısa süren boşanma davası türüdür. Çoğunlukla bir-iki duruşma sonunda mahkemece karar verilmektedir.  Anlaşmalı boşanma olmayan boşanma davalarına çekişmeli boşanma davaları denir. Davacılar ve davalılar (taraflar), anlaşmalı boşanmadan farklı olarak; boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hususlarında bir uzlaşmaya varamamış olduklarından  bu davalarda hâkim daha fazla araştırma yapar ve birçok tanık dinler. Bu durum da yargılamanın uzamasına sebep olur.

 

Boşanma davası hangi mahkemede açılır?

Türk Medeni Kanununda düzenlenen aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkları çözmek Aile Mahkemelerinin görev alanına girer. Bu sebeple, boşanma nedeni ne olursa olsun bütün boşanma davaları Aile Mahkemelerinde açılmak zorundadır. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemeleri de boşanma ve ayrılık davalarına bakmaya görevlidir.

Boşanma davaları; eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin dava açmadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılır.

 

Boşanma nedir?

Boşanma, geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin, eşlerden birinin talebi üzerine, kanunda öngörülen sebep ve koşullara dayanılarak mahkeme kararıyla sona erdirilmesidir.

Hayata Kast

Hayata kast sebebiyle açılacak boşanma davasında süre var mıdır?

Hayata kast eyleminin öğrenilmesinden itibaren 6 ay ve öğrenilmese bile her halde eylemin üzerinden 5 yıl içerisinde dava açılmalıdır.

 

Eşim babamı bıçaklayarak öldürmeye çalıştı, hayata kasttan boşanma davası açabilir miyim?

Eşin yakınlarını öldürmeye yönelik eylemler bu kapsama girmez, eylemin mutlaka eşe yönelik olması gereklidir. Ancak, diğer boşanma sebeplerinden olan suç işleme sebebiyle veya evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz.

 

Ölüm tehlikesine seyirci kalma hayata kast kapsamına girer mi?

Evet, bu durumda da hayata kast varsayılır. Örneğin bir trafik kazasında ağır yaralanan eşini, onun tedavi görmeyerek ölmesini sağlamak amacıyla hastaneye götürmeyen eşe bu kapsamda boşanma davası açılabilir.

 

Kocam bana sık sık şiddet uyguluyor, bu hayata kasta girer mi?

Hayata kast sebepli boşanma davası açabilmeniz için, eşinizin eylemi öldürmeye yönelik olmalıdır, dolayısıyla öldürme amaçlanmıyorsa, şiddet bu kapsama girmez.

 

Hayata kast ne demektir?

Hayata kast, karı veya kocadan birinin, diğer eşi öldürmek amacıyla yaptığı eylemlerdir. Medeni Kanun'da düzenlenen boşanma sebeplerinden biridir.

 

Eşim beni öldürmekle tehdit ediyor. Kendisine hayata kast sebebiyle boşanma davası açmak istiyorum. Böyle bir imkanım var mı?

Ciddi olsa dahi öldürme tehdidi hayata kast sebebiyle boşanma davası açma hakkı vermez.

Haysiyetsiz Hayat Sürme

Haysiyetsiz hayat sürme ne demektir?

Haysiyetsiz hayat sürme toplumdaki anlayışa göre belli bir süreden beri devamlı olarak namus, şeref ve haysiyet kavramlarıyla bağdaşmayacak şekilde yaşamaktır. Haysiyetsiz hayat sürme Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olan boşanma sebeplerinden biridir.

 

Haysiyetsiz hayat sürmeye örnekler nelerdir?

Ayyaşlık, kumarbazlık, homoseksüellik, uyuşturucu bağımlısı olmak, randevu evi işletmek gibi hallerde kişinin haysiyetsiz hayat sürdüğü kabul edilir.

 

Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle açılan boşanma davasında süre var mıdır?

Bu davalarda belirli süreler yoktur ancak haysiyetsiz hayat sona erdikten uzun süre sonra açılan bir davada mahkemece boşanmanın reddi yönünde karar verilmesi ihtimali yüksektir.

 

Eşim uyuşturucu bağımlısı, haysiyetsiz yaşam sebebiyle dava açmak istiyorum, çocuğumun velayeti eşime verilir mi?

Eğer eşinizin haysiyetsiz yaşam sürdüğü mahkemece tespit edilir ve boşanmaya karar verilirse, çocuğun velayeti haysiyetsiz hayat süren kişiye verilemez.

 

Haysiyetsiz hayat sürme halinde ayrılık kararı verilebilir mi?

Bu sebebe dayanarak dilerseniz boşanma dilerseniz ayrılık davası açabilirsiniz. Ayrıca açılmış olan bir boşanma davasında hakim barışma ihtimali görürse boşanma yerine ayrılığa karar verebilir.  

 

Eşim çok fazla kumar oynuyor. Evlenince bu alışkanlığından vazgeçer diye düşündüm ancak vazgeçmedi? Boşanma davası açabilir miyim? Eşimin alışkanlığını evlenmeden önce biliyor olmam davayı etkiler mi?

Eşinize haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz. Burada önemli olan husus eşin evlenirken bu durumu biliyor oluşu değil bu durumun evlendikten sonra ortak yaşamı çekilmez hale getirmiş olmasıdır.

İhtiyadi Tedbir

İhtiyati tedbir ne demektir?

İhtiyati tedbir, devam eden yargılama boyunca, hüküm kesinleşinceye dek dava konusuyla ilgili olarak tarafların zarara uğramasının önüne geçmek için düzenlenmiş geçici bir hukuki koruma niteliğindedir. İhtiyati tedbir sayesinde, karşı tarafça dava konusu mal varlığının dava süresince üçüncü bir kişiye devri önlenir.

 

İhtiyati tedbir kararı hangi hallerde verilir?

İhtiyati tedbir 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 389 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. 389. maddeye göre, "Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir."

 

Neler üzerine ihtiyati tedbir konulabilir?

Uyuşmazlık konusu her türlü maddi mal varlığı değeri üzerine ihtiyati tedbir konulabilir. Örneğin dava konusu taşınır ve taşınmaz mallar (ev, arsa, araba gibi), banka hesapları, şirket hisseleri üzerine, bunların devrini önlemek için ihtiyati tedbir konabilir.

 

Eşime tazminat talepli boşanma davası açtım, dava sonunda tazminatı alamayacağımdan korkuyorum, eşimin evine ihtiyati tedbir kararı koydurabilir miyim?

Hakkında ihtiyati tedbir kararı verilecek mal varlığı değerinin uzlaşmazlığa yani davaya konu bir mal varlığı olması gerekmektedir. Yalnızca dava sonundaki alacağı garanti altına alma amacıyla, dava konusu olmayan bir mal varlığı üzerine ihtiyati tedbir kararı konulamaz. Dolayısıyla eşinizin evi üzerine ihtiyati tedbir kararı konulamayacaktır.

 

Eşime mal paylaşımı davası açacağım, evliyken aldığı evi ve arabası üzerine ihtiyati tedbir kararı konabilir mi?

Belirttiğiniz ev ve arabayı mal paylaşımı davasına konu etmeniz halinde diğer koşulların da varlığı halinde mahkemeden ihtiyati tedbir talebinde bulunabilirsiniz.

 

Eşime boşanma ve mal paylaşımı davası açacağım, eşimin evi satmaya çalıştığını duydum, dava açmadan ihtiyati tedbir talep edebilir miyim?

İhtiyati tedbir kararı dava açılmadan önce de verilebilir. Ancak, ihtiyati tedbir kararı dava açılmasından önce verilmişse, tedbir talep eden, bu kararın uygulanmasını talep ettiği tarihten itibaren iki hafta içinde esas hakkındaki davasını açmak ve dava açtığına ilişkin evrakı, kararı uygulayan memura ibrazla dosyaya koydurtmak ve karşılığında bir belge almak zorundadır. Aksi hâlde tedbir kendiliğinden kalkar.

 

Dava açmadan önceki ihtiyati tedbir kararını hangi mahkemeden talep edeceğim?

İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden talep edilir. Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemesi, yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin dava açmadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

 

Dava dilekçemde ihtiyati tedbir talebinde bulunmayı unutmuşum, bunu sonradan isteyebilir miyim?

Şartları gerçekleştiğinde ihtiyati tedbiri dava süresince her zaman talep edebilirsiniz.

 

İhtiyati tedbir kararı için teminat yatırmak zorunda mıyım?

İhtiyati tedbir talep eden, haksız çıktığı takdirde karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bu yüzden uğrayacakları muhtemel zararlara karşılık teminat göstermek zorundadır. Talep, resmî belgeye, başkaca kesin bir delile dayanıyor yahut durum ve koşullar gerektiriyorsa, mahkeme gerekçesini açıkça belirtmek şartıyla teminat alınmamasına da karar verebilir. Adli yardımdan yararlanan kimsenin teminat göstermesi gerekmez.

 

İhtiyati tedbir kararına itiraz edilebilir mi?

Karşı taraf dinlenmeden verilmiş olan ihtiyati tedbir kararlarına itiraz edilebilir. Aksine karar verilmedikçe, itiraz icrayı durdurmaz.

İhtiyati tedbirin uygulanması sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren; hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren bir hafta içinde, ihtiyati tedbirin şartlarına, mahkemenin yetkisine ve teminata ilişkin olarak, kararı veren mahkemeye itiraz edebilir.

 

Eşim boşanma davası açmamam için beni ölümle tehdit ediyor. Ne yapmalıyım?

Böyle bir durumda 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında Aile Mahkemesine başvurma hakkınız bulunmaktadır. Hakim olayın niteliklerini inceleyerek aşağıdaki tedbirlerin bir veya birkaçına veyahut tamamına hükmedebilir:

Kusurlu eşin,

a) şiddete veya korkuya yönelik davranışlarda bulunmaması,

b) müşterek evden uzaklaştırılması, evin (aile konutunun) şiddete uğrayan eşe ve çocuklarına tahsis edilmesi, şiddet uygulayan eşin eve yaklaşmaması,

c) ev eşyalarına zarar vermemesi,

d) aile bireylerini iletişim vasıtalarıyla rahatsız etmemesi,

e) varsa silah ve benzeri araçlarını zabıtaya teslim etmesi,

f) alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanmış olarak ortak konuta gelmemesi.

 

Boşanma davası sürerken eşimin malları satmasını engelleyebilir miyim?

Boşanma davası devam ederken mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli derece zorlaşması ya da tamamen imkânsız hale geleceğinden endişe edilmesi veya gecikme sebebiyle zararın meydana gelebilme ihtimaline karşı olarak mal üzerine ihtiyati tedbir koyulmasını eşler talep edebilir. İhtiyati tedbir gayrimenkuller, motorlu araçlar, banka hesapları vs. hakkında verilebilir. İhtiyati tedbir talebi boşanma davası açılmadan önce yetkili ve görevli mahkemeden istenebilir. Bir başka ihtimal boşanma davası açıldıktan sonra davanın görüldüğü mahkemeden de ihtiyati tedbir talep edilebilir. İhtiyati tedbir, nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder.

Kişisel İlişki

Torunumun velayeti eski damadıma verildi, torunumla kişisel ilişki kurulmasını talep edebilir miyim?

Medeni Kanun'a göre olağanüstü haller varsa ve çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde ana baba dışındaki diğer kişiler ve özellikle de yakın hısımlar da çocukla kişisel ilişki kurulmasını isteyebilir. Örneğin velayet hakkı sahibi ana veya babanın farklı bir ülkede yaşaması, askerde olması gibi hallerde Aile Mahkemesi'ne başvurularak bu konuda talepte bulunulabilir.

Boşanma davası sırasında farklı bir şehirde çalıştığım için hakim hafta sonu için kişisel ilişki kurmamıştı, şimdi çocuğumla aynı şehirdeyim ama eşim hafta sonları çocuğumu göstermiyor, ne yapmalıyım?

Kişisel ilişki tesisine ilişkin kararlar kesin değildir ve her zaman kaldırılması veya değiştirilmesi talep ve dava edilebilir. Aile Mahkemesine kişisel ilişkinin değiştirilmesi için dava açabilirsiniz. Dava dilekçesinde durumunuzdaki değişikliği açıklayın ve buna ilişkin delilleri de (ikametgah belgesi, yeni işyerinizden alacağınız belge vb.) dilekçenize ekleyin.

Kişisel ilişki sıklığı ve süresinde çocuğun eğitimi dikkate alınır mı?

Çocuk okula devam ediyorsa okul günlerinde kişisel ilişki kurulmaz. Mahkemelerce bu durumda yalnızca hafta sonları, sömestr ve yaz tatilleri, bayramlarda kişisel ilişki kurulur.

Kişisel ilişki sıklığı ve süresinde çocuğun yaşı gözetilir mi?

Kişisel ilişkide ana babalık duygularından önce çocuğun yararı gözetilir. Bu nedenle çocuğun yaşı çok küçükse özellikle de süt çocuğuysa annesinin yanından uzun süreler ayrılmamasına dikkat edilir ve yatılı kalmayacak şekilde kişisel ilişki tesis edilir.

Boşanma davasında çocuklarımın velayeti eşime verilirse onları ne zaman görebileceğim?

Boşanma davasında velayet kendisine verilmeyen taraf çocukla uygun bir kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir. Bu kapsamda hakim, öncelikle çocuğun yararını gözetmek suretiyle, çocuklarınızı hangi zamanlarda ve hangi süre ile görebileceğinize, birlikte vakit geçirebileceğinize ilişkin bir karar verecektir.

Tazminat

Eşimle ne zaman tartışsak bana sen benim evimde oturuyorsun, sana ben bakıyorum gibi sözler söylüyor, ben çalışmıyorum ama bana bunları söyleyebilir mi?

Eşinizin bu sözleri ekonomik açıdan aşağılama ve kişilik hakkınıza saldırı niteliğindedir.

 

Bir sene önce bana kanser teşhisi kondu, sık sık hastaneye gitmem gerekiyor, eşim bana hiç yardımcı olmuyor ve tedavimle ilgilenmiyor, boşanma davası açacağım, manevi tazminat isteyebilir miyim?

Eşinizin sizin hastalığınız ve tedavinizle ilgilenmemesi kişilik hakkına aykırıdır, diğer koşullar da mevcutsa manevi tazminat talep edebilirsiniz.

 

Eşim bana salak, pasaklı, çirkin gibi sözler söylüyor, boşanırken manevi tazminat talep edebilir miyim?

Eşinizin bu söylemleri hakaret ve kişilik hakkınızın ihlali niteliğindedir, diğer koşullar da mevcutsa manevi tazminat talep edebilirsiniz.

 

Kişilik hakkı ne demektir?

Kişilik hakkı hukuk düzeni tarafından korunan kişisel değerleri ifade eder. Kişinin yaşam ve sağlığı gibi maddi değerler ile onur, saygınlık, özgürlükler, özel yaşam gibi manevi değerler kişisel değerler olarak kabul edilmektedir.

 

Boşanmada manevi tazminatın şartları nelerdir?

Kanun’a göre boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir. Buna göre, manevi tazminat talep eden tarafın kişilik hakkının saldırıya uğraması ve kusursuz veya daha az kusurlu olması gerekmektedir.

 

Boşanma davasında düğün giderlerini de talep edeceğim, bu boşanmanın eki niteliğinde midir?

Söz konusu talep 174. madde kapsamında olmadığından boşanmanın eki niteliğinde değildir.

 

Tazminat boşanmanın eki niteliğinde değilse ne oluyor?

Talep edilen tazminat 174. madde kapsamında değilse ve dolayısıyla boşanmanın eki niteliğinde değilse, tazminat talebi ayrıca harca tabidir. Yine reddedilen miktar üzerinden vekalet ücreti doğması söz konusu olur.

 

Boşanmanın eki niteliğinde tazminat ne demek?

Boşanmada maddi ve manevi tazminat Kanun’un 174. maddesinde özel olarak düzenlenmiştir. Sırf boşanma ve karşı tarafın maddi desteğinden yoksun kalmadan kaynaklanan bu tazminata boşanmanın eki niteliğindeki tazminat denmektedir.

 

Boşanma davası açtığım eşim şu anda bir işte çalışmıyor, maddi tazminat alamayacak mıyım?

Eşin bir işte çalışmaması tek başına tazminat talebinin reddini gerektirmez, ancak mahkemece miktarın belirlenmesinde göz önüne alınacaktır.

 

Boşanmada maddi tazminatın şartları nelerdir?

Kanun’a göre mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Buna göre, maddi tazminat için öncelikle kusur durumları belirlenecektir. Yargılama sonucu eşiniz kusurlu ve siz ondan en azından daha az kusurlu bulunursanız eşinizin size maddi tazminat ödemesi söz konusu olacaktır.

 

Eşim beni evden kovdu. Bu sebeple boşanma davasında tazminat isteyebilir miyim?

Eşinizin haklı bir sebep olmaksızın sizi evden kovması manevi kişiliğe yani ruhsal bütünlüğünüze yönelik saldırıdır. Mahkemeye tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

 

Tazminat için ayrı bir dava açmam gerekiyor mu?

Boşanma davası ile aynı zamanda mı yoksa boşandıktan sonra mı dava açmam benim için faydalı olur?

Maddi ve/veya manevi tazminat, boşanma davasıyla birlikte veya boşanma davası sonuçlandıktan sonra talep edilebilir. Tazminatın boşanma davasıyla birlikte istendiği hallerde, mahkemece hüküm verilinceye dek yargılamanın her aşamasında tazminat talebinde bulunulabilir. Bu tazminatların  boşanma davası ile birlikte talep edilmemesi halinde ilgili dava, boşanma kararının kesinleşme gününden itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır.

Boşanma davasıyla birlikteki maddi ve/veya manevi tazminat talepleriniz harca tabi olmayacak ve vekalet ücreti doğmayacaktır.  Bu halde yalnızca boşanmaya ilişkin harç ve ücretler söz konusudur. Boşanma davasından sonra açılacak tazminat talepli davalarda ise nisbi harç ve vekalet ücreti söz konusu olacağından, tazminat taleplerinizi boşanma davası ile birlikte dile getirmeniz faydalı olacaktır.

 

Tazminat neye göre belirlenir?

Maddi tazminat miktarı belirlenirken tarafların sosyal ve ekonomik durumları, paranın alım gücü, kusurun ağırlığı, maddi desteğin başka bir yolla karşılanmasının mümkün olup olmadığı, kadının yaşı ve evlenme şansı, ortalama yaşam süresi, hakkaniyet ilkesi gibi hususlar dikkate alınacaktır.

Manevi tazminat belirlenirken tarafların sosyal ve ekonomik durumları, paranın alım gücü,  manevi tazminata neden olan eylemin ağırlığı göz önüne alınacaktır.

Terk Nedeniyle Boşanma
Eve dön ihtarnamesini nasıl göndereceğim?
Terk eden eşe bu ihtarın gönderilmesi için dilerseniz bir aile mahkemesine müracaat edebileceğiniz gibi, ihtarnameyi noter kanalıyla da gönderebilirsiniz. Herhangi bir notere gidip ihtarname göndermek istediğinizi söylediğinizde ilgili görevli bu ihtarnameyi hazırlayacaktır.

 
Eşim beni terk etti, dava açmak istiyorum, ne yapmalıyım?
Öncelikle terk tarihinden itibaren 4 ay geçmesini beklemelisiniz. 4 ay dolduktan sonra eşinize eve dön ihtarnamesi göndermelisiniz. İhtarnameden itibaren 2 ay daha bekleyip, eğer bu sürede de eşiniz eve dönmediyse aile mahkemesinde terk sebepli boşanma davası açabilirsiniz.

 
Terk nedeniyle boşanmada aranan süreler nelerdir?
Terk tarihinden itibaren en az 6 ay geçmiş olmalıdır.
Terk tarihinden itibaren 4 ay geçmeden eve dön ihtarı gönderilemez.
İhtardan itibaren 2 ay geçmedikçe dava açılamaz.
 
Eşim beni terk etti, illaki terk sebepli dava mı açmalıyım?
Kanunda belirtilen diğer boşanma sebeplerinden hangisi gerçekleştiyse (örneğin zina, şiddetli geçimsizlik vb.) ona dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Mutlaka terk sebepli dava açmanız gerekmiyor.

 
Eşime boşanma davası açtım ve ondan ayrı yaşıyorum, eve dönmezsem onu terkettiğim için bana dava açacağını söylüyor, bunu yapabilir mi?
Kanuna göre boşanma davası açan eş ayrı yaşama hakkına sahiptir. Terk sebepli boşanma davası açılabilmesi içinse terkin hukuka aykırı olması gerekir. Dolayısıyla şu aşamada eşiniz size terk sebepli boşanma davası açamaz. Ancak, eğer sizin tarafınızdan açılan boşanma davası reddedilip kesinleşirse, artık hukuka uygunluk ortadan kalkacağından, diğer koşullar da yerine gelirse dava açılabilir.

 
Terk sebebiyle boşanma kararı verilebilmesinin şartları nelerdir?
Eşlerden biri diğerini evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek maksadıyla terk etmiş veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmemişse
Ayrılık en az 6 ay sürdüyse
Koşullarına uygun ve samimi bir ihtar gönderildiyse
Terk nedeniyle boşanma kararı verilir.
 
Terk eden eş terk nedeniyle boşanma davası açabilir mi?
Terk sebebiyle boşanma davası yalnızca terk edilen eş tarafından açılabilir, terk eden eş dava açamaz.

 
Kocam beni evden kovdu şimdi de terk nedeniyle dava açmış ne yapabilirim?
Eşinizin sizi evden kovduğunu mahkeme önünde ispatlamanız halinde sizin evi terk etmediğiniz anlaşılacağından açılan dava reddedilir. Bu hususu ispat için tanık dahil her türlü delili kullanabilirsiniz.

 
Kocam beni eve almıyor ona terk nedeniyle boşanma davası açabilir miyim?
Kanuna göre diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. Diğer koşullar da mevcutsa (süre, ihtar) dava açabilirsiniz.

 
Eşim bana ben askerdeyken terk sebebiyle dava açabilir mi?
Terk sebebiyle boşanmada ortak yaşamdan ayrılma evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmeme amacıyla olmalıdır. Bu nedenle askerlik, cezaevinde olma, eğitim veya iş sebebiyle başka bir yerde yaşama terk sayılmaz.

Eşim çok sinirli ve sık sık çocuklarımızı dövüyor, ona boşanma davası açabilir miyim?

Eşinizin çocuklarınıza şiddet uygulaması boşanma sebebi teşkil eder. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.

 

Eşim bana tokat attığı için boşanma davası açabilir miyim yoksa bunun tekrarlanması mı gerek?

Eşinizin eylemi, tek bir defa da yapılsa, fiziksel şiddettir. Diğer koşulların da varlığı halinde eşinize karşı evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz.

 

Şiddet halinde boşanma davası açmak için hangi sebebe dayanmalıyım?

Şiddet, zulüm ve işkence boyutunda çok ağır nitelikte ise, pek kötü davranış sebebine dayanabilirsiniz. Bu ağırlıkta değilse evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayanmalısınız.

 

Eşim beni dövüyor, ne yapmalıyım?

Vakit kaybetmeksizin size en yakın karakola başvurun. Kanun gereği şiddete ilişkin şikayetiniz üzerine gerekli tüm işlemler kolluk görevlilerince yapılmak zorundadır. Bu kapsamda polis refakatinde hastaneye sevkiniz yapılacak ve doktor raporu alınacaktır. Daha sonra karakolda olayla ilgili anlatımlarınızı içeren tutanak tutulacak ve adli süreç başlayacaktır.

 

Şiddet için karakola gittiğimde eşimin bundan haberi olacak mı?

Konuyla ilgili karakol ve/veya savcılıkta eşinizin de ifadesi alınacağından eşinizin haberi olacaktır. Bu durumu güvenliğiniz için tehlike yaratacağını düşünüyorsanız bunu polis memurlarına mutlaka ifade edin ve gerekli tedbirlerin alınmasını istediğinizi söyleyin.

 

Eski sevgilim beni sık sık telefonla arayarak rahatsız ediyor, ayrıca bazen sokakta beni takip ediyor, mahkemeden onunla ilgili tedbir kararı alabilir miyim, yoksa illaki evli olmamız mı gerekiyor?

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'daki tedbirlerin uygulanması için evlilik şartı bulunmaktadır. Bu kapsamda şiddete yönelik her türlü durumda gerek karakolda, gerek mahkemede her türlü başvuruyu yapabilirsiniz. Size en yakın Aile Mahkemesi'nden söz konusu kişinin sizi telefonla aramasının önlenmesi, oturduğunuz ve çalıştığınız yerlerde size yaklaşmaması tedbirlerinin alınmasını isteyebilirsiniz.

Boşanma sebepleri nelerdir?

Konularına göre boşanma sebeplerini sınıflandırır isek;

Özel boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı.

Genel boşanma sebepleri: Evlilik birliğinin sarsılması, anlaşmalı boşanma ve 3 yıllık fiili ayrılık sebebiyle boşanmadır.

Etkilerine göre sınıflandırır isek;

Mutlak boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış, terk.

Nisbi  boşanma sebepleri: Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılması.

Mutlak bir boşanma sebebinin varlığı boşanma için tek başına yeterlidir. Mahkeme bu sebeplerin evlilik birliğine olan etkisini ayrıca araştırmayacaktır. Şayet nisbi bir boşanma sebebi söz konusu ise mahkeme  evlilik birliğinin bu sebepten ötürü ne ölçüde etkilendiğini araştıracak ve kararını bu araştırmasına göre verecektir.

Davanızda, özel boşanma sebeplerinden durumunuza uygun birden çok sebebe aynı anda dayanabileceğiniz gibi bunların yanında genel boşanma sebebine de dayanabilirsiniz.  

 

Boşandıktan sonra eşimin soyadını kullanmaya devam etmek istiyorum. Acaba bu mümkün müdür?

Şayet kocanızın soyadını kullanmakta menfaatiniz varsa, soyadını kullanmanızın kocanıza zarar vermeyeceğini ispat ettiğiniz takdirde isteminiz üzerine aile mahkemesi tarafından kocanızın soyadını taşımanıza karar verilebilir.

 

Evliliğim sonucunda vatandaşlık kazandım. Evliliğimin bitmesiyle vatandaşlığımı kaybedecek miyim?

Hayır kaybetmeyeceksiniz. Boşanma halinde kadın evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur. Bu sebeple boşandığınızda vatandaşlığınız devam edecektir.

 

Evlenmeyle erginlik kazandım. Boşanma davası sonucunda kazanmış olduğum erginliği kaybedecek miyim?

Hayır kaybetmeyeceksiniz. Evlenme ile kazanılmış erginlik evliliğin sona ermesine rağmen devam eder.

 

Boşanmak istiyorum ancak boşanma masraflarını karşılayamam. Ne yapmalıyım?

Böyle bir durumda bunduğunuz yerdeki baronun adli yardım servisine başvurarak kendinize avukat atanmasını isteyebilirsiniz. Şayet talebiniz yerinde görülürse size baro tarafından bir avukat atanacak ve vekalet ücreti talep edilmeyecektir. Başvuru için muhtarlıktan alınacak fakirlik belgesi, ikametgah evrakı ve nüfus cüzdanı fotokopisi ve eğer mevcut ise dava ile ilgili belge ve evraklar gereklidir.

 

Yurtdışında boşandım. Tanıma ve tenfiz davası açmak için hangi belgeler gerekli?

Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının aslı (mühürlü ve ıslak imzalı ayrıca karara apostil şerhi eklenmelidir.)

Yabancı mahkemenin boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu gösterir şerh yahut belge.

Yabancı mahkeme kararının Türkçe çevirisi. (Çeviri yeminli tercüman aracılığıyla yapılmalıdır ve daha sonra noterce veya konsoloslukça onaylanmalıdır)

 

Yurtdışında boşanma Türkiye’de geçerli midir?

Yurtdışında alınmış olan boşanma kararının Türkiye'de geçerli olması için Türkiye'de aile mahkemesinde tanıma ve tenfiz davası açılması gerekir. Tanıma ve tenfiz kararı verilebilmesi için boşanmanın yurtdışında kesin olarak sonuçlanması gerekmektedir. Bu davalarda yeniden yargılama yapılmaz, ilk yapılan yargılamanın Türk hukukuna uygun olup olmadığı araştırılır.

 

Boşanma davasında mahkeme masrafları nelerdir ve ne kadar tutar?

Mahkeme masrafları boşanma davasının türüne ve çeşitli taleplerinize göre değişiklik gösterecektir. Çekişmeli boşanma davalarında ziynet, eşya iadesi, mal varlığının tasfiyesine ilişkin talepleriniz varsa, masraflar bunların değerine göre belirlenecektir. Ayrıca, boşanma davası hakimin inceleme ve araştırma yapmasını gerektirebilir. Boşanma davasında yapılan her ek işlem için ücret ödenmesi gerekir. (Örneğin; velayet hakkına ilişkin talep halinde hakimin psikolog ataması) Bu sebepten dolayı çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masrafları ile ilgili net bir miktar söylemek mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise, hakim tarafından genellikle bir araştırma yapılmadığından dava masrafı önceden bellidir ve 2020 yılı için bu miktar 1000 TL civarındadır.

 

Eşim yabancı. Türkiye’de boşanabilir miyiz? Farklı olarak yapılması gereken işlemler var mı?

Taraflardan birinin hatta ikisinin de Türk olmaması boşanma davasının Türkiye' de açılmasına engel değildir.  Eşlerin ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.

Belirtmek gerekir ki mutad mesken kavramı, ikametgah yeri anlamına gelmemektedir. Mutad mesken hayat ilişkilerinin merkezi anlamına gelir. Kişinin ikametgahı ile mutad meskeni pekala farklı yerler olabilir.

Taraflar yurt dışında ise Türkiye' de avukata vekâlet vererek ( bulundukları yerin konsolosluğundan ) Türkiye' de boşanabilirler.

 

1 aylık evliyim anlaşmalı boşanabilir miyim?

Açılmış olan bir boşanma davasında hakim,  kanunda belirtilen boşanma sebeplerinden biri veya birkaçının gerçekleşmiş olduğunu saptarsa, evliliğin ne kadar sürdüğüne bakmaksızın  boşanmaya karar verebilir.  Örneğin evlendiğiniz gün şiddete maruz kaldıysanız hemen ertesi  gün boşanma davası açmanız önünde hukuki bir engel yoktur. Ancak anlaşmalı boşanma 1 yıldan az süreyle evli kalan eşler bakımından uygulama alanı bulmaz.

 

Boşandıktan sonra kimliğin medeni hal ile ilgili bölümünde ne yazar?

Nüfus kaydının değişmesi ile ilgili ne yapılması gerekiyor? 

Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında " dul " " boşanmış " gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece " bekâr " ibaresi yazılmaktadır. Boşanma kararını veren mahkemenin yazı işleri müdürünün kararın kesinleştiği tarihten itibaren 30 gün içinde karar örneğini bulunduğu yer nüfus memurluğuna, bu memur da kocanın kayıtlı olduğu yer nüfus memurluğuna gönderince medeni sütunundaki ‘evli' kelimesi çizilir yerine boşanmış yazılır.

 

Boşanma davası için avukat tutmak zorunda mıyım?

Boşanmada veya herhangi başka bir davada avukat tutma mecburiyeti yoktur. Eşlerden biri boşanma davasını açıp yürütebileceği gibi bunu vekil aracılığı ile de yapabilir. Ancak özellikle boşanıp boşanmama hususunda eşinizle aranızda bir uzlaşma yoksa ve yine aranızda uzlaşma olsa dahi davanın kapsamına velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi sizin için çok önemli sonuçlar doğurabilecek konular dahilse, bir avukattan yardım almanız yararınıza olacaktır.

 

Boşanmak için evlilik tarihinden itibaren beklenmesi gereken belirli bir süre var mıdır?

Evlenir evlenmez boşanabilir miyim?

Eşlerin boşanması için evlilik tarihinden itibaren beklemeleri gereken bir süre yoktur. Eşler boşanma sebeplerinden biri veya birkaçı gerçekleştiyse  boşanma davasını açabilirler. Ancak anlaşmalı boşanma için kanun eşlerin en az 1 yıl süreyle evli olma şartını öngörmüştür.

 

Boşanma davasını hangi tarafın açtığının bir önemi var mıdır?

Davalarda mahkeme masraflarını ve karşı taraf vekalet ücretini aleyhine karar verilen taraf öder. Bu genel kural gereğince, bir boşanma davasında aleyhine dava açılan davalı eş, eşit kusurlu da olsa eğer dava boşanma ile sonuçlanırsa, bu masrafları ödemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir. . Aynı zamanda boşanma davasını ilk açan tarafa göre davanın görüleceği yer mahkemesi değişiklik arz edebilir. Örneğin eşler ayrı yaşamakta, biri İstanbul'da diğeri Erzurum'da yerleşikse, Erzurum'daki eş boşanma davasını önce açarsa dava Erzurum'da görülecektir. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir.

 

Boşanma sebepleri nelerdir?

Konularına göre boşanma sebeplerini sınıflandırır isek;

Özel boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı.

Genel boşanma sebepleri: Evlilik birliğinin sarsılması, anlaşmalı boşanma ve 3 yıllık fiili ayrılık sebebiyle boşanmadır.

Etkilerine göre sınıflandırır isek;

Mutlak boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış, terk.

Nisbi  boşanma sebepleri: Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılması.

Mutlak bir boşanma sebebinin varlığı boşanma için tek başına yeterlidir. Mahkeme bu sebeplerin evlilik birliğine olan etkisini ayrıca araştırmayacaktır. Şayet nisbi bir boşanma sebebi söz konusu ise mahkeme  evlilik birliğinin bu sebepten ötürü ne ölçüde etkilendiğini araştıracak ve kararını bu araştırmasına göre verecektir.

Davanızda, özel boşanma sebeplerinden durumunuza uygun birden çok sebebe aynı anda dayanabileceğiniz gibi bunların yanında genel boşanma sebebine de dayanabilirsiniz.  

 

Boşanma davasında mahkeme masrafları nelerdir ve ne kadar tutar?

Mahkeme masrafları boşanma davasının türüne ve çeşitli taleplerinize göre değişiklik gösterecektir. Çekişmeli boşanma davalarında ziynet, eşya iadesi, mal varlığının tasfiyesine ilişkin talepleriniz varsa, masraflar bunların değerine göre belirlenecektir. Ayrıca, boşanma davası hakimin inceleme ve araştırma yapmasını gerektirebilir. Boşanma davasında yapılan her ek işlem için ücret ödenmesi gerekir. (Örneğin; velayet hakkına ilişkin talep halinde hakimin psikolog ataması) Bu sebepten dolayı çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masrafları ile ilgili net bir miktar söylemek mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise, hakim tarafından genellikle bir araştırma yapılmadığından dava masrafı önceden bellidir ve 2013 yılı için bu miktar 200TL civarındadır.

Boşanma davasını hangi tarafın açtığının bir önemi var mıdır?

Davalarda mahkeme masraflarını ve karşı taraf vekalet ücretini aleyhine karar verilen taraf öder. Bu genel kural gereğince, bir boşanma davasında aleyhine dava açılan davalı eş, eşit kusurlu da olsa eğer dava boşanma ile sonuçlanırsa, bu masrafları ödemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir. . Aynı zamanda boşanma davasını ilk açan tarafa göre davanın görüleceği yer mahkemesi değişiklik arz edebilir. Örneğin eşler ayrı yaşamakta, biri İstanbul'da diğeri Erzurum'da yerleşikse, Erzurum'daki eş boşanma davasını önce açarsa dava Erzurum'da görülecektir. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir

 

Boşanma davası ne kadar sürer?

Boşanma davasının ne kadar süreceği boşanma davasının türüne ve adliyedeki iş yoğunluğuna  bağlıdır.

Anlaşmalı boşanma davası  en kısa süren boşanma davası türüdür. Çoğunlukla bir-iki duruşma sonunda mahkemece karar verilmektedir.  Anlaşmalı boşanma olmayan boşanma davalarına çekişmeli boşanma davaları denir. Davacılar ve davalılar (taraflar), anlaşmalı boşanmadan farklı olarak; boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hususlarında bir uzlaşmaya varamamış olduklarından  bu davalarda hâkim daha fazla araştırma yapar ve birçok tanık dinler. Bu durum da yargılamanın uzamasına sebep olur.

 

Boşanma davası hangi mahkemede açılır?

Türk Medeni Kanununda düzenlenen aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkları çözmek Aile Mahkemelerinin görev alanına girer. Bu sebeple, boşanma nedeni ne olursa olsun bütün boşanma davaları Aile Mahkemelerinde açılmak zorundadır. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemeleri de boşanma ve ayrılık davalarına bakmaya görevlidir.

Boşanma davaları; eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin dava açmadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılır.

Velayet

Kız çocukların velayeti anneye erkek çocuklarınki babaya mı veriliyor?

Çocuğun cinsiyeti velayet için tek başına bir kriter değildir, mahkemece çocuğun menfaati gözetilerek onun yararına en uygun olacak velayet düzenlemesi yapılır.

 

Çocuklarımın velayeti annelerine verildi ama o çocuklarla hiç ilgilenmiyor, sürekli komşuya bırakıp gezmeye gidiyor, ne yapabilirim?

Aile mahkemesinde açacağınız dava ile velayetin size verilmesini talep edebilirsiniz. Çocuklarınızla ilgilenilmediğini tanık dahil her türlü delille ispatlayabilirsiniz.

 

Ayrılık davasında da velayete ilişkin karar verilir mi?

Kanun’a göre boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim gerekli tedbirleri almak zorundadır. Dolayısıyla ayrılık halinde de velayete ilişkin karar verilmelidir.

 

Daha önce çalışmadığım ve çocuğuma bakacak durumda olmadığım için boşanma dava dilekçemde velayet talebinde bulunmamıştım ama şimdi kararımı değiştirdim, ne yapmalıyım?

Dilekçenizde olmasa da daha sonra mahkemeden velayet talebinde bulunmanızda bir engel yoktur.

 

Boşanma davasında 13 yaşındaki kızım mahkemede benimle yaşamak istediğini söyledi, bu velayetin belirlenmesinde dikkate alınır mı?

Hukukumuza göre idrak çağındaki çocukların kendisini ilgilendiren davalarda söz hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla, çocuğunuzun bu beyanı dikkate alınır ve mahkemece çocuğun çıkarına aykırı bulunmadıkça velayet size verilir.

 

Anlaşmalı boşanmada velayete ilişkin tarafların anlaşması yeterli midir?

Velayet kamu düzenine ilişkindir, bu nedenle hakim eğer anlaşma koşullarını çocuğun yararına uygun bulmazsa bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabul edilmesi halinde boşanmaya karar verilir.

 

Boşanma davasında çocuğun velayeti tedbiren eşime verildi, bu ne demek?

Boşanma davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, özellikle de çocukların bakım ve korunmasına ilişkin tedbirleri kendiliğinden alır. Bu kapsamda, çocukların velayeti, genellikle boşanmaya ilişkin hüküm kesinleşinceye kadar taraflardan birine verilebilir. Bu kesin bir karar olmayıp, yargılama sırasında gerek görülürse değiştirilebilir.

 

Tedbiren velayet kararını temyiz edebilir miyim?

Bu kararların tek başına temyizi mümkün değildir, ancak esas hükümle temyiz edilebilirler. Fakat yargılama sırasında her zaman velayetin geçici olarak size verilmesini talep edebilirsiniz, eğer buna ilişkin gerekçeleriniz uygun görülürse, hakim verdiği kararı değiştirebilir. 

 

Çocuğum benim yanımda okula devam ediyor, eşim ise başka bir şehirde yaşıyor, velayette bu durum dikkate alınır mı?

Velayete ilişkin karar verilirken hakim tarafından çocuğun eğitim durumu da dikkate alınır. Bulunduğu ortamdan ve okulundan ayrılmasının çocuğun ruh halini, başarısını, gelişimini etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirecek, velayete ilişkin kararı buna göre verecektir.

 

Çocuğun velayeti daha zengin olan tarafa mı veriliyor?

Sadece ekonomik durumunun iyi olması velayetin diğer tarafa verilmesine gerekçe oluşturmaz. Örneğin küçük yaştaki çocuğun velayeti, aksini gerektiren başkaca bir durum yoksa, yoksul da olsa anneye verilir. Maddi durumu iyi olan baba ise yüksek miktarda iştirak nafakası öder. Böylelikle çocuğun yoksul bir hayat sürmemesi sağlanır.

 

Eşim alkol bağımlısı olduğu için çocuklarımın velayetini almasından korkuyorum. Ne yapabilirim?

Aile mahkemesi velayet hususunu düzenlerken mutlaka anne babanın sağlık durumunu da araştıracaktır. Şayet eşiniz alkol bağımlısı ise aile sistemi uzmanlarından bu hususta rapor alınabilir. Bu rapor mahkemede delil olarak kullanılacaktır.

 

Çocuğun velayetini almak için ne yapılması gerekiyor?

Hakim velayete karar verirken çocuğun menfaatini göz önünde bulundurur. Velayet kararı verilirken esas olan çocuğu korumak, anne babanın ayrılmasından mümkün olduğunca az zarar görmesini sağlamaktır. Buna göre velayeti alan tarafın, çocuğun eğitimi ve sosyal hayattaki ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olması gerekir. Uygulamada genellikle  küçük yaştaki çocuğun velayeti anneye verilir. Bunun nedeni çocuğun anne bakımına ilgi ve şefkatine daha çok ihtiyaç duymasıdır. Ancak duruma göre hakim, babanın velayetin doğuracağı sorumlulukları daha iyi yerine getireceğini takdir ederse velayeti babaya da verebilecektir. İdrak çağındaki çocuğun mahkemece dinlenilmesi ve fikrinin sorulması gerekmektedir.

İşçi Blokları Ege Plaza Kat:13 Çankaya / ANKARA

Gsm:     0532 270 77 02

E-Posta: av.nihanozgur@gmail.com

İLETİŞİM

Ayrıntılarınız gönderildi

​​​​© 2023 by Jeffrey & Mitchell. Proudly created with Wix.com

bottom of page